הפעם הראשונה שלי בועדת כנסת

image

ביום שני הייתי בכנסת, בישיבה משותפת של ועדת הבריאות וועדת הפנים והגנת הסביבה. ישבתי מקדימה ודיברתי לא מעט. היה כיף.

נושא הישיבה היה חופש מידע סביבתי. מאז 2005 החקיקה הראשית בישראל מחייבת רשויות מקומיות לפרסם ברשת נתונים על איכות הסביבה. תקנות מפורטות פורסמו בתחילת 2009 וכללו תקופת מעבר של 18 חודש שתמה בספטמבר אשתקד.

הדיון נפתח בהצגה של עמותת אזרחים למען הסביבה בגליל: “על פי סקר שערכנו בשבועיי ם האחרונים עולה תמונה עגומה וחד משמעית: רוב הרשויות המקומיות עדיין מסתירות מידע סביבתי מהציבור ואינן ממלאות את הוראות חוק חופש המידע והתקנות שהותקנו על פיו” (כאן). מעבר לכך, לכחצי מ 65 הרשויות הערביות אין אפילו אתר.  נראה שהרשויות המקומיות עסוקות בדברים אחרים – אף נציג של הרשויות לא נכח בדיון למרות שהוזמנו.

מעבר לעניין הסביבתי החשוב שלעצמו, חיוני שהחוק הזה ייושם שכן זו הפעם הראשונה שחוק חופש המידע משמש לפרסום מידע ציבורי בלי דרישה פרטנית. כאן מוטלת על רשויות מקומיות החובה לדחוף מידע לציבור וכשלון עלול לחסל את הסיכוי לחקיקה שתדחוף לציבור צבירי מידע נוספים.

להבנתי החוק לא מיושם מכיוון שמשרדי הפנים ואיכות הסביבה מפקידים את פיתוח האתרים בידי הרשויות המקומיות שלא עושות דבר. כדי ליישם את החוק ולהקל על הנגישות למידע, יש לפתח פלטפורמה אחת ויחידה שתאפשר לכל רשות להכניס את המדידות הקבועות בתקנות ולהציגם באתר שלה. פלטפורמה טובה תספק בנוסף גישה ישירה לנתונים ותציג מפה סביבתית ארצית לשימוש כלל האזרחים.

הדיון היה מעניין מאוד ויושב ראש הועדה, דב חנין, התגלה כמקצוען אמיתי. התפתח דיון פורה בין המשתתפים השונים כאשר היו”ר מתערב היכן שצריך. הקטע ההזוי היחיד נרשם כשנציג של התאחדות התעשיינים הכריז “השמירה על סוד מסחרי היא מאושיות הדמוקרטיה” או משהו בסגנון.

ניצן הורוביץ היה הח”כ השני שנכח בדיון והוא התקיל אותי. או שאל במה אתר כנסת פתוחה טוב מהאתר הרשמי ולא עניתי תשובה טובה מספיק. התשובה הטובה היא שאנחנו פשוטים יותר: לדוגמה, כל פעיל מרץ יכול להרשם באתר שלנו ולבחור לעקוב אחרי ניצן וח”כים אחרים. הפעיל יקבל דואל שבועי (או יומי) עם הפעילות של הח”כים בכנסת – איך הצביעו, מה הציעו, באילו דיונים נכחו ועדכונים מהבלוגים האישיים.

הוועדה הסתיימה עם קביעת היו”ר לקייים פגישה עם המשרד לאיכות הסביבה ומרכז השלטון המקומי ולבדוק איך מפתחים פלטפורמה לפרסום נתונים סביבתיים. כל הכבוד! בדיוק מה שרציתי. למרות זאת, הדרך לתל אביב היתה, אפעס, חמוצה משהו. כנראה בגלל שאני יודע שלא המשרד להגנת הסביבה ולא מרכז השלטון המקומי לא רוצים ולא יכולים לפתח פלטפרומה שכזו.

1 תגובה
  1. דוד
    דוד אומר:

    במה אתר כנסת פתוחה טוב מהאתר הרשמי – עוד נושאים:

    1. החיפוש עובד גם בדפדפן כרום ולא רק בIE.
    2. אפשר לראות הצבעות בנושא מסויים.
    3. לא מתביישים להראות נתונים שמראים מי מחברי הכנסת עושה מה.
    4. אפשרות להגיב על הצעות חוק והצבעות
    5. הקילר פיטשר (שעדין לא יצא לאוויר):אפשרות לנהל אג’נדות.

    Reply

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *